Najčešća pitanja

Pitanja bolesnika o operaciji srca

NAPOMENA-Informacije ne mogu zameniti ragovor i prekled kod lekara

 

Neophodni pregledi pre operacije srca

Za najveći broj operacija srca bolesnik treba da ima obavljen ultrazvučni pregled srca,ultrazvučni pregled karotidnih arterija i različite preglede u sklopu interventne kardiološke dijagnostike(kaoronarografija,ventrikulografija…).Bolesnik po obavljenom ambulantnom pregledu u kardiohirurškoj ambulanti dobija upustva koje sve  preglede treba obaviti pre dolaska u bolnicu. Najčešće je potrebno uraditi EKG, rentgenski snimak grudnog koša, kompletnu krvnu sliku sa biohemijskim analizama,pregled urina i urinokulturu, krvnu grupu i pregled krvi na zarazne bolesti,bris nosa i grla uz eventualne briseve pazuha i anusa. Bolesnici koji operišu srcane valvule moraju obaviti i preoperativni stomatoloski regled i dobiti potvrdu od svog zubara.

Da li su potrebne vežbe pre operacije srca?

Treba izbegavati fizičko opterećenje pre operacije na srcu. Fizikalna terapija respiratornog sistema predstavlja dobro resenje za bolji postoperativni oporavak.Posavetujte se sa svojim lekarom o programu pripreme za operaciju srca. 

Strah od operacije srca i ishoda operacije.Strah od anestezije.Suočavanje sa strahom.

Osjećaj strepnje i straha je normalan. Podjelite ga s nekim bliskim, članom obitelji, prijateljem, nekim tko je već imao operaciju na srcu. Potrebno je upoznati  što bolje svoju bolest.Operacija na srcu je složena hirurška intervencija koja će vam obezbediti bolji kvalitet života. Bolesnik koji treba da operiše svoje srce uvek treba da prihvati saznanje da je to za njega najbolja terapijska opcija.

Nije uobičajeno da se čovek pred operaciju ne brine, ali ne bi trebalo ni da se previše plaši. Od izuzetne važnosti za uspeh procedure je da bolesnik u nju udje smiren i pribran.

Posebno je prepoznati strah od anestezije-uspavljivanja.Sa specijalistom anestezije moguće je porazgovarati o svim aspektima uvoda u anesteziju za vreme peracije i o eventualnoj terapiji bola.

Lekovi koji se uzimaju pre operacije srca.Da li nastaviti sa terapijom?

Svakako je neophodna konsultacija sa svojim lekarom.Na svoju ruku ne treba  prekidati zapocetu terapiju.Prilikom zakazivanja operacije hirurg ili kardiolog  će dati informacije  kada  treba prestati sa uzimanjem acetilsalicilne kiseline (Aspirin, Andol,  Cardiopirin,Midol…ili Plaxix,Zyltt…) ili lekova za smanjenje zgrušavanja krvi (Martefarin, Farin, Sintrom…) pre operacije. Kada dođete u bolnicu na operaciju, potrebno je da bolesnik ponese  sve lekove koje trenutno uzima I prethodnu dokumentaciju koja potvrđuje propisanu terapiju.

Prekid pušenja i operacija srca. Utiče li pušenje na ishod operacije srca?

Važno je prestati pušiti. Pušenje ostavlja posledice na organizmu jer sužava koronarne arterije, uzrokuje poremećenu produkciju sluzi u plućima, ubrzava rad srca i povisuje arterijski pritisak, otežava razmenu gasova... Dugotrajno pušenje uzrokuje trajne posedice na disajni sastav pa može osim razvoja maligne bolesti dovesti do hronične opstruktivne bolesti pluća koja značajno smanjuje mogućnosti za normalan život. Pušenje je povezano sa dužim trajanjem bolničkog lečenja I lošijim operativnim ishodom.Potrebno je odmah prekinuti pušenje!

Šta je potrebno poneti u bolnicu kada se ide na operaciju srca ?

Ponesite zdravstvenu knjizicu i uput od lekara Ponesite lekove koje trenutno uzimate u njihovoj originalnoj ambalaži. Ponesite što manje stvari - samo neophodnu odeću i toaletni pribor, preporučljivo: kućni ogrtač (spreda otvoren), udobne cipele-papuče, četkicu i pastu za zube, četku za kosu, dezodorans, pribor za brijanje, kutije za zube, naočare ili slušni aparat (ako je potrebno), čist veš i pidžame koje ćete nositi i presvući u danima oporavka iza operacije. Vrednosti (npr. veći iznos novca, prstenje, sat, narukvice i sl.) ostavite kod kuće.

Koliko traje boravak u bolnici kada se operiše srce?

Najčešće nakon operacije srca bolesnik boravi između 7 I 14 dana,zavisno od brzine oporavka.Ponekad je neophodan boravak od nekoliko dana u bolnici  i pre operacije srca da bi se obavile neophodne pripreme i pregledi. Treba naglasiti da i ležanje na odeljenju  intenzivne nege traje od jednog do dva dana ali u slučaju  kompleksnije kliničke slike boravak se produžuje do potpune stabilizacije zdravstvenog stanja bolesnika.

Operacija srca-koliko traje?

Kardiohirurške operacije su izuzetno zahtevne I složene operacije čije trajanje zavisi od vrste operacjie,kompleksnosti nalaza ali I od različitih “nemedicinskih”faktora koji se pre svega odnose na transport bolesnika u I iz sale,uvod u anesteziju,pripremu bolesnika I sl.Prosečno trajanje operacije je od 3 do 6 sati.

Prvi znaci buđenja obično su prisutni nekoliko sati po operaciji srca,ali većina bolesnika su budni I sposobni da samostalno dišu tek narednog dana.

Da li će biti potrebna transfuziju krvi prilikom operacije srca?

Za operacije na otvorenom srcu vrlo često je potrebna transfuzija krvi. Svaka transfuzija krvi nosi sa sobom određeni rizik (prienos zaraznih bolesti, reakcije na krv i pripravke dobivene iz krvi) a kod Vas će transfuzija krvi (ili drugih krvnih derivata) biti primjenjena  ukoliko je neophodno

Hoće li boleti posle operacije srca?

Ukoliko osetite bol ili peckanje u području rane ili na drugoj lokaciji, obavezno to recite medicinskoj sestri ili anesteziologu. Dobiti ćete potrebnu količinu lekova protiv bolova (analgetika) uz koje će bol nestati.

Fizikalna terapija i kako se sprovodi nakon operacije srca?

Fizikalna terapija obuhvata niz vežbi koje će se provoditi već od trenutka neposredno nakon odvajanja od ventilatora. U prvom redu to su vežbe disanja kako bi se pluća što bolje aktivirala nakon razdoblja kada su bila ventilirana aparatom za vaštačko disanje. Slede vježbe ruku i nogu u cilju održavanja pokretljivosti sastava za kretanje. Konačno, sedenje i stajanje su važan kriterijum za premeštaj na odeljenja opšte nege i kasniji otpust iz bolnice.

Šta se može jesti neposredno nakon operacije srca ?

Nakon operacije apetit će biti slabiji ali će se ubrzo oporaviti. Prvo se dobija lagana, dijetetski prilagođena hrana potrebama bolesnika . Kasnije se hrana kalorijski prilagođava .Bolesnici koji boluju od dijabetesa dobijaju prilagođene obroke.

ISHRANA POSLE OPERACIJE SRCA

Kako članovi porodice mogu dobiti informacije o zdravstvenom stanju bolesnika posle operacije srca?

Pre operacije bolesnik dobija napismeno termine kada se mogu dobiti informacije u vezi zdravstvenog stanja.Generalno informacije se ne daju telefonskim putem,osim u izuzetnim slučajevima.

Posete posle operacije srca?

Članovi porodice i prijatelji mogu posetiti bolesnika ukoliko su zdravi(prehlade I sl…). Povremeno u određenem vremenskim periodima zbog epidemioloških razloga posete su ograničene ili prekinute. Ne preporučuje se da u posete dolaze deca. Vreme poseta je unapred predviđeno i neophodno je prilikom posete poštovati kućni red bolnice.

Spavanje i ležanje posle operacije srca

Nakon operacije neophodno je dva meseca spavati na leđima I izbegavati nagle pokrete rukama i nošenje tereta.

Najveći broj operacija na srcu podrazumeva otvaranje grudnog koša uzdužnim presecanjem sternuma-grudne kosti.Na kraju operacije kost se fiksira žicama ili adekvatnim koncima ali je potrebno vreme da kost potpuno zaraste I stekne adekvatnu stabilnost. 

Ukoliko bolesnik primeti – oseti pomeranje na mestu grudne rane (sa ili bez znakova infekcije-crvenilo, otok, sekrecije) potrebno je da se odmah javi kardiohirurgu.

Kupanje posle operacije srca

Konci se najčešće skidaju za 10 do 15 dana od operacije srca..Nakon toga bolesnici se mogu slobodno kupati (preporuka tuširati).Treba koristiri mlaku vodu i neutralan sapun.

Pre veđenja konaca ukoliko zdravstveno stanje bolesnika dozvoljva moguće je održavati higijenu na delovima tela bez hiruških rana. 

Fizička aktivnost posle izlaska iz bolnice

Fizička aktivnost treba da je svakodnevna ali prilagođena mogućnostima .Nikako nije poželjno proveravati prag tolerancije na fizički napor.

Seksualna aktivnost posle operacije srca

Dva meseca nakon operacije  većina bolesnika može nastaviti sa uobičajenim seksualnim aktivnostima.Aktivnosti treba svakako prilagoditi psiho fizičkom stanju.

Vožnja automobile nakon operacije srca

Nakon zarastanja grudne kosti i postizanja opšte zadovoljavajućeg stanja bolesnika moguće je upravljati vozilom.Najčešće dva meseca posle operacije srca.

Oticanje nogu posle operacije srca

Ukoliko je za bypass operaciju izveđena vena noga otiče (oticanje jedne noge najčešće) dok se ne uspostavi paralelna cirkulacija preko dubokih vena.Korisno je nositi elastične zavoje ili čarape uz elevaciju-podizanje noge u vremenu odmora.

Ukojiko nisu veđene vena za operaciju a otiču noge,(oticanje obe noge) razlog je najčešće prekomerno nakupljanje tečnosti u organizmu.Potrebno je javiti se lekaru radi pregleda i eventualne korekcije terapije.

Osećaj slabosti i malaksalosti posle operacije srca

Operacija srca je ekstremno složena i zahtevna procedura  koja se različito podnosi zavisno od preoperativnog stanja bolesnika,njegove starosti,vrste operacije i eventualnih postoperativnih komplikacija.

Ukoliko bolesnik ne oseti napredak u oporavku ili se stanje počne pogoršavati neophodno je da se javi lekaru.

Povišena temperature nakon operacije srca

Nekoliko dana nakon operacije povišena temperature nije neuobičajena.Produženo trajanje povišene temperature zahteva dodatni oprez I kliničke pretrage.

Bolesnik se otpušta iz bolnice tek kada se temperature normalizuje.

Ukoliko se javi povišena temperature po odlasku kući potrebno je da se bolesnik odmah javi lekaru.

Promuklost i bol u grlu nakon operacije srca

Operacija srca obavlja se u totalnoj anesteziji.Bolesnik je za vreme operacije i određeni period posle operacije na režimu mehaničke potpore ventilacije-respiratoru pri čemu je preko usta i dušnika plasiran tubus-cev preko koje diše. Iritacija prouzrokovana tubusom je najčešće uzrok bola i promuklosit.Ovo stanje najčešće spontano prodje za nekoliko dana,a ako traje duže od tri nedelje potrebno je da se bolesnik obrati lekaru.

Tergobe pri mokrenju posle operacije srca

Najčešće bol i osećaj “pečenja” prilikom mokrenja je posledica iritacije urinarnim kateterom.Stanje se popravlja nakon nekoliko dane do nekoliko nedelja od operacije.

Osećaj izražene malaksalosti,lupanje srca, nizak pritisak posle operacije srca

Ova stanja zahtevaju da se bolesnik odmah obrati lekaru

Invalidska penzija i operacija srca 

Veliki broj bolesnika može nastaviti svoje uobičajene aktivnosti posle operacije srca.Ukoliko je stanje bolesnika takvo da ne može obavljati dotadašnje aktivnosti može se preko svoje zdravstvene filijale obratiti komisiji za procenu ispunjenja uslova za invalidsku penziju.