Stres i bolesti srca

 

Osobe koje se nalaze pod stalnim stresom izložene su većem riziku od srčanog udara i prerane smrti.

 

Ukoliko ste pod stresom  šanse da ranije umrete znatno su veće, tvrde najnovije studije  obavljene na Medicinskom fakultetu Univerziteta Kolumbija čiji rezultati pokazuju da su osobe koje su patile od stresa bile pod 30 odsto većom verovatnoćom da dožive srčani udar. Uticaj stresa poredi se sa pušenjem više od pet cigareta dnevno,sa značajnim rastom LDL holesterola i čak  povećanjem krvnog pritiska za 3/1,5 mm Hg. .  Visoki krvni pritisak uvodi srce pod opterećenje, a smatra se da je odgovoran za 50 odsto slučajeva svih srčanih i moždanih udara.

 

Hroničan stres sve češće dovodi do bolesti. Imamo sve više obaveza, a istovremeno nestaju mehanizmi koji su u prošlosti smanjivali dnevni stres, kao što su bliskost u porodici i sa prijateljima. Hronična izloženost stresu na radnom mestu poznata je kao burnout sindrom.

 

Hroničan steres povećava lučenje noradrenalina, čime se povećava periferni otpor, a povećava se i lučenje renina, kao i angitenzina i aldosterona, koji takođe intezivno povećavaju krvni pritisak S vremenom mogu nastati nepravilnosti u radu srca (srčane aritmije), bolovi u predelu srca u miru i naporu (angina pectoris), a na kraju i srčani infarkt. Naime, iznenadni stres ubrzava "pumpanje" srca istovremeno izazivajući stezanje krvnih sudova, a time i dotok krvi u srce, što povećava rizik za ozbiljne poremećaje u radu srca, poput aritmije i srčanog udara ili čak i smrti kod osoba koje i inače boluju od neke bolesti srca.

 

Još jedna negativna posledica hroničnog stresa je pad imuniteta. Ako ste stalno pod stresom, lakše ćete se razboljevati nego inače. A što ste stariji, taj uticaj je pogubniji. Zbog loše imunološke reakcije mogu se razviti razne bolesti, koje biste, da ste odmoreniji, mogli sprečiti u začetku. Isti princip je prisutan i kod mogucnosti nastanka malignih oboljenja.

 

Pre svega, potrebno je biti svestan stresa, a ako je uvek prisutan, neophodno je potražiti mehanizme koji će poništiti njegov učinak. Nekada je neophodna I strucna pomoc.Fizička aktivnost i prijateljska komunikacija mogu pomoći.