Sedam sati spavanja za zdravo srce

Sedam sati spavanja za zdravo srce

Da bi se izbegle kardio-vaskularne bolesti, neophodno je spavati tačno sedam sati tokom noći, saopštili su američki naučnici i naveli da opasnost od srčanih oboljenja raste ako se spava više ili manje od naznačnog vremena.

Osobe koje spavaju manje od pet sati, uključujući i popodnevnu dremku, izložene su dvostruko većem riziku od angine pektoris ili neke koronarne boleste, uključujući i infarkt, navodi se u studiji naučnika sa Univerziteta Zapadna Virdžinija, objavljenoj u medicinskoj reviji "Slip" (Sleep).

"Ono što je iznenađujuće jeste da duže spavanje (više od devet sati) takođe utiče na povećani rizik dobijanja srčanih bolesti", navodi se u studiji.

Naučnici su rekli da u rizičnu grupu spadaju oni ispod 60 godina - ako spavaju manje od pet sati, njihov rizik da dobiju kardio-vaskularnu bolest je tri puta veći nego onih koji spavaju sedam sati, navodi se u studiji, koja je obuhvatila više od 30.000 osoba.

Naučnici su otkrili vezu između dobijanja srčanih bolesti i vremena spavanja, ali dodaju da za sada ne mogu da objasne na naučnoj osnovi tu vezu.

Oni su primetili da previše sna utiče na funkciju endokrinih žlezdi kao i na metabolizam, dok manjak sna utiče na manju toleranciju za glukozu, kao i na hipertenziju. To su sve uslovi za dobijanje neke srčane tegobe, dodaje se u studiji.