Prejedanje kojeg nismo ni svesni

U prošlosti su ljudi  imali velike probleme u nabavljanju  osnovne hrane, pa je naš odnos prema hrani,koje danas u na našem podneblju ima dovoljno,na određen način itekako čudan.Da li su u pi anju nasleđeni obrasci ponašanja ili iskonski strah zbog gladi još se ne može doslovno utvrditi.

Evo par činjenica  koje su zanimljive i interesantne ,a vezane su  za unos hrane koja nam se u različitim situacijama ponudi.

Koliko će te pojesti u zavisi i od količine koja vam je ponuđena u tanjiru bez obzira koliko ste gladni.

Da ovo nisu pusta nagađanja ,pokazala je studija gdje su ljudima ponudili makarone sa sirom. Naravno da su svu ispitanici bili ljubitelji ovakvog tipa hrane. Porcije su težile 500g., 625 g., 750g - neki "sretnici " su dobili tanjur napunjen sa celim kilogramom sira i makarona. Učesnicisma u ispitivanju je bilo rečeno da jedu dok ne izgube osećaj gladi.

Rezultat - svi su bili siti nakon obroka, nikakvo čudo. Osobe čiji je obrok težio celi kilogram, pojeli su 30% više, nego osobe sa obrokom od pola kilograma makarona i sira. Tek nakon 30% više pojedene hrane, osobe sa najvećom ponuđenom porcijom, izgubili su osećaj gladi.

Uticaj veličine ponuđene porcije je vidljiv u svakodnevnim situacijama. Odlazeći u bioskop, bez obzira na osećaj gladi, pojedete onu količinu kokica koju ste kupili. Slično je i sa pićima, popijete volumen koji ste kupili.

Većina nas nije svesna koliko bi trebali pojesti da bi u obroku dobili potrebnu količinu energije i hranjivih materija. Umjesto toga mi limitiramo obrok volumenom ili težinom, bez obzira radi li se o supi koja je male kalorijske vrednosti ili o makaronima prelivenim masnim otopljenim sirom uz dodatak drugih preliva, koji obiluju energijom.

Većina nas nije ni svesna količine unesene hrane.

Pojedemo više kada je ista količina hrane ponuđena u većem tanjuru nego kada tu istu količinu hrane ponudimo u manjem tanjuru.

Takođe i pribor kojom unosimo hranu igra važnu ulogu. Na primer,ukoliko uživate u sladoledu, pojesti će te ga više ukoliko koristite veću kašiku.

Kada ne razmišljate o ovim činjenicama lako dolazite do situacije da se prejedate, a da toga niste ni svesni.

Kako vaga nije razumno biće, ona će pokazati realno stanje.