Oporavak posle operacije srca


Kad posle operacije na srcu izađu iz bolnice, mnogi pacijenti ne znaju kako da se organizuju: koje aktivnosti su im dozvoljene, šta smeju da jedu, da li mogu da obavljaju kućne poslove, da se bave sportom, i kada mogu da se vrate na posao...

 

Odgovore na ova pitanja trebalo bi da dobiju od hirurga koji ih je operisao već na prvoj kontroli. Ali, nekada hirurzi propuste da pacijentu daju uputstva, a nekad i pacijenti ne zapamte sve što im se kaže.

- Oporavak pre svega zavisi od toga da li je došlo do slabljenja srčanog mišića, a to se ustanovljava ultrazvučnim pregledom posle operacije srca - objašnjava profesor dr Miljko Ristić, kardiohirurg u KCS. - Snaga srca od 55 do 60 odsto znači da je pacijent uspešno prebrodio operaciju i da će nakon tri, tri i po meseca od operacije biti u potpunosti spreman da se vrati gotovo svim aktivnostima koje je pre operacije obavljao.

STALNO POD KONTROLOM Prva kontrola je mesec dana od operacije kada se radi EKG da bi se video eventualni poremećaj ritma srca, ili da li je došlo do nakupljanja tečnosti oko srca ili u grudnom košu. Ukoliko se radi o maloj količini tečnosti, nisu potrebne intervencije, sama će se spontano vremenom povući. Druga kontrola je tri meseca, a sledeća šest mesci nakon operacije. Posle toga potrebno je odlaziti jednom godišnje na kontrolne preglede.

Ako je rad srca oslabljen u bilo kom procentu, to znači da je pacijent nesposobniji u obavljanju određenih aktivnosti. To bi na prvoj kontroli hirurg precizno trebalo da objasni.

Prof. Ristić detaljno navodi šta se posle operacije sme, a šta treba sačekati dok se organizam ne oporavi:

Sedenje na krevetu (prvi dan): Prvi dan posle operacije pacijent treba da sedi na krevetu, ili ako je na respiratoru, dovoljno je da pomera noge, odnosno stopala gore-dole. Time se sprečava tromboza u nogama, koja je krivac za nastanak plućne embolije.

Šetnja (prva nedelja): Prve nedelje koja najčešće protiče u bolnici, operisani treba da šeta tri puta po pet minuta dnevno. Druge nedelje šetnja treba da se produži na tri puta po deset minuta, a treće i četvrte nedelje na 15, odnosno 20 minuta u tri navrata dnevno. Najbolje je šetati po ravnom da se ne bi previše zamarali. Takođe, treba izbegavati šetnju na temperaturi nižoj od pet stepeni, i višoj od 27 stepeni Celzijusa. Ako je previše hladno, ili duva vetar, obavezno staviti šal preko usta i nosa, jer hladan vazduh izaziva spazam i bol u grudima. Oblačiti se komotno, nikako tesnu garderobu, po mogućstvu pamučnu. Šetnja je važan segment oporavka da bi se vratila funkcija kardiorespiratornog sistema, a i zbog toga što ležanje u krevetu dovodi do atrofije mišića.

Penjanje uz stepenice (prva nedelja): U toku prve nedelje preporučuje se i jednom dnevno popeti se lagano, najviše do drugog sprata, odnosno desetak stepenica. Najbolji pokazatelj umora je ubrzanje pulsa, ako se on poveća na 100 otkucaja, to je znak da treba usporiti i odmoriti se.

Kupanje (nakon sedam dana): Tuširanje i kupanje su dozvoljeni tek nakon skidanja konaca, a to je od sedam do deset dana nakon operacije. Tuširati se mlakom, ni previše toplom ni previše hladnom vodom.

Spavanje (od četiri do šest nedelja): Od četiri do šest nedelja nakon operacije preporučuje se ležanje samo na leđima jer je to najbolji položaj u kojem zarasta grudna kost. Ležanjem na strani rizikuje se da se grudna kost pomeri, a onda sledi još jedna operacija.

Dizanje (nakon šest nedelja): Dok grudna kost ne zaraste, izbegavati dizanje i guranje bilo čega težeg od pet kilograma tokom šest nedelja nakon operacije. Ovo uključuje nošenje dece, namirnica, košenje trave, usisavanje i pomeranje nameštaja. Nemojte zadržavati dah tokom aktivnosti, pogotovo kada nešto dižete.

Vožnja (nakon šest nedelja): Kao suvozač u automobilu možete se voziti u bilo koje vreme. Ali, ne preporučuje se „sedati za volan“, voziti bicikl ili motor šest nedelja nakon operacije.

Rad (nakon četiri nedelje): Pre povratka na posao obavezno se konsultovati sa hirurgom. Većina bolesnika oseća se sposobno za povratak na lakše poslove posle mesec dana od operacije, a na teže poslove koji uključuju fizički rad ne treba se vraćati dok od operacije ne prođe tri-četiri meseca.

Sport (nakon tri meseca): U prvih šest nedelja dozvoljeno je hodanje, nakon šest nedelja lagani aerobik, a posle tri meseca plivanje, trčanje, vožnja bicikla, kuglanje, tenis.

Seksualni odnos (nakon tri nedelje): Umerene seksualne aktivnosti dozvoljene su tri nedelje posle operacije, a neki mogu otpočeti i ranije samo ukoliko to ne može da poremeti zaceljivanje grudne kosti.

 

ŠTA IH MUČI

Oticanje: Otoci postoje na mestima gde se uzima vena za bajpas. Dok pacijent sedi, noge treba da podigne na stolicu, a nikako da drži spuštene ili prekrštene. Preporučuje se i nošenje elastičnih čarapa danju, ne noću. Oko tri meseca je potrebno da bi se vratila dubinska venska cirkulacija.

Bolovi: Operisani se u 90 odsto slučajeva žale na bolove u lopaticama, nadlakticama i ramenima. Njima se preporučuju masaže i tretmani koji mogu da ublaže bol.

Smanjen apetit: Mnogi bolesnici imaju poremećen osećaj ukusa dva do tri meseca posle operacije.

Zatvor: Pacijenti često pate od opstipacije. U ishranu treba uvesti sveže voće i sokove, a mogu se korisititi blaga laksativna sredstva. Jesti od četiri do pet puta dnevno manje obroke, najbolje čorbe i kuvana jela od povrća, naročito šargarepe, a od mesa jesti barenu junetinu ili piletinu.

Nesanica: Mnogi imaju i teškoće sa spavanjem. Mogu pomoći tablete protiv bolova pre spavanja ili neki preparat za spavanje.