Bol u grudima

Bol u grudima je čest problem zbog koga se pacijenti javljaju lekarima. Kada se javi bol u bilo kom obliku i jačini kod ljudi izaziva strah i uznemirenost jer se najčešće doživljava kao „srčani udar“ ili angina pectoris.Međutim, nije uvek bol u grudima posledica srčanih oboljenja.Nekada je teško raydvojiti prave uzroke bola u grudima pa se odrđuju različita snimanja i pretrage koja sa velikom sigurnošću mogu odrediti uzrok i postaviti preciznu dijagnozu.

Kratki prikaz najvećeg broja oboljenja(ne i svih) čiji je simptom bol u grudima izgleda ovako: 

Srčani uroci

Angina pectoris / infarkt miokarda

Aortna stenoza (suženje)

Hipertrofična kardiomiopatija

Teška sistemska hipertenzija

Aortna regurgitacija (vraćanje krvi iz aorte u srce)

Teška anemija / hipoksija (manjak kiseonika)

Disekcija aorte (rascep zida)

Perikarditis (zpaljenje srčane kese)

Prolaps mitralne valvule (srčanog zaliska između leve pretkomore i komore)

Ne srčani uzroci

Gastrointestinalni

Spazam (grć mišića) jednjaka

Refluks (vraćanje sadržaja iz želuca)

Pucanje zida jednjaka

Ulkusna bolest

Psihogeni

Anksioznost

Depresija

Srčana psihoza

Neuro-mišićno-koštani

sindrom izlaza grudnog koša(sindrom gornje torakalne aperture)

Povreda vratne ili grudne kičme

Kostohondritis (zapaljenje kosti i hrskavice, npr. rebara)

Herpes zoster

Bol zida grudnog koša

Plućni

Plućna embolija / infarkt

Pneumotoraks (ulaz vazduha u plućnu maramicu)

Zapaljenje pluća sa zahvaćenošću pleure (plućne maramice)

Zapaljenje plućne maramice (pleuritis)

Angina pectoris

Bol kod angine pektoris je najčešće lokalizovan iza grudne kosti. Može biti lak, snažan, pa čak i razdirući. Ima karakter stezanja, pritiska, čupanja ili žarenja. Širi se u levu ruku, rame ili vilicu. Nekada bol može da bude lokalizovan na netipičnom mestu: između lopatica, u ramenu (češće levom),u stomaku, u čašici ili samo u laktu. Traje od minut do 10 minuta, ponekad i do 20 minuta. Obično prestaje posle uzimanja tablete Nitroglicerina i odmora. Uz bol se oseća slabost, obamrlost i strah.Često dolazi i do hladnog preznoavanja. Bol je često praćen skokom krvnog pritiska. EKG pokazuje u toku bola znake ishemije ,a po prestanku bola se normalizuje.

Anginozni bol je obično isprovociran fizičkim naporom, hladnoćom, stresom, seksualnim odnosom ili obilnijim obrokom. Može se provocirati naporom tokom testa opterećenja, što se koristi za dijagnozu.

Infarkt miokarda

Bol u grudima kod infarkta miokarda je sličan bolu kod angine pectoris ,ali traje duže od pola sata, ponekad i po nekoliko sati i retko prestaje na tabletu Nitroglicerina. To je jak bol iza grudne kosti različitog karaktera. Širi se u levu ruku, rame, vilicu, nekad u čašicu, ali nikad ispod pupka. Bolesnik oseća da se bol, koji je izuzetno jak, pojačava.Javlja se uznemirenost,strah od smrti.Bol je često praćen iznenadnom slabošću i malaksalošću, preznojavanjem i osećajem nedostatka vazduha.

U nekim slučajevima bol je slabije izražen, naročito kod dijabetičara. Mogući su i poremećaji srčanog ritma,skok temperature. Više dana, čak i nedelja, pre infarkta može da se oseća malaksalost, zamaranje, osećaj nedostatka vazduha i nelagodnost ili lak bol u grudima. Bol koji najverovatnije nije poreklom od srca najčešće je dobro lokalizovan, oštar, probadajući i ponekad je kratkotrajan (manje od 15 sekundi). On se pogoršava pri dubokom udahu ili kašlju. Ovakav bol bolesnik može da pokaže vrhom svog prsta. Bol koji je lokalizovan neposredno ispod leve bradavice skoro nikad nije srčanog porekla.

Srčane mane

Prolaps mitralnog zalistka daje oštar bol u predelu srca, koji se javlja u miru, ne širi se i dugo traje. Lako se dijagnostikuje ehokardiografijom (EHO srca). Ne izaziva svaki prolaps tegobe. Kod prolapsa se srčani zalistci između leve pretkomore i komore se ne zatvaraju lepo, otvaraju se prema pretkomori tako da se krv u nju vraća iz komore. Oštećenja se mogu javiti na različitim zalistcima (mitralna stenoza, stenoza ušća aorte). Bol kod ovih srčanih mana može da liči na anginozni bol. Javlja se obično u naporu. Međutim, kod ovih mana dominira otežano disanje, kasnije kašalj i iskašljavanje. Pri pregledu bolesnika čuje se šum, što zahteva EHO pregled, koji daje definitivnu dijagnozu.

Neuro-mišićni uzroci bola u grudima

Ovde je bol dobro lokalizovan, osetljiv na dodir, pogoršava se pri dubokom udahu, ali ne i pri povećanom fizičkom naporu. Postojeći uzrok se može otkriti odgovarajućim ispitivanjima, poput rendgenskog snimanja vratne kičme ili grudnog koša. Uzrok bola usled herpes zoster virusne infekcije se ponekad razjasni tek pošto se pojavi raš na koži.

Anksioznost i depresija

Bol u grudima se često javlja kod anksioznih i depresivnih osoba ali pre postavljanja dijagnoze anksioznosti ili depresije treba da se isključe drugi, organski uzroci bola.Kod napetih osoba javlja se osećaj nedostatka vazduha ili otežanog disanja, stezanje ili teskobu u grudima, tegobe u stomaku,teškoće sa gutanjem, trnjenje ili mravinjanje u rukama i nogama, tegobe sa spavanjem, slabljenje seksualne želje... svi pregledi (srca, pluća, krvi) su normalni, bol u grudima je posledica anksioznosti ili depresivnog stanja .

Gastrointerstinalni uzroci

Ezofagealni refluks je jedan od najčešćih uzroka bola iza grudne kosti . Bol je najčešće u obliku paljenja, češće se pojavljuje u ležećem položaju i prolazi nakon ustajanja. Obično se javlja posle obilnih i masnih obroka. Poseban oblik ove bolesti se ispoljava spazmom (grčom mišića) jednjaka. Takođe,čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu može prouzrokovati bol u donjem delu grudnog koša.

Plućni uzroci

Kod bolesti pluća, bol u grudima je uglavnom praćen kašljem. Kod infarkta ili embolije pluća bol se javlja iznenada, veoma je jak, praćen otežanim disanjem, ubrzanim srčanim radom i cijanozom (modra boja kože). Potom se javlja krvav ispljuvak . Obično se javlja kao posledica tromboze dubokih vena. Zapaljenje pluća(pneumonija) je obično praćeno bolovima u grudima u vidu proboda. Uz to su prisutni kašalj, povišena temperatura i otežano disanje. Kod zapaljenja plućne maramice bol se javlja pri najmanjem pokretu, oštar je u vidu uboda nožem, praćen umereno povišenom temperaturom, kašljem, malaksalošću i gubitkom apetita. Kašalj i duboko disanje pojačavaju bol. Kod bronhopulmonalnih tumora bol može biti lokalizovan u jednom delu grudnog koša ili difuzan. Praćen je kašljem i iskašljavanjem, koje je najpre retko i oskudno, a zatim postaje obilno i gnojavo. Upala i lecenje  je produženo.